

Tips & Hints
Nordlysfotografering
Folk som besøker hjemmesiden min og planlegger å reise nordover, spører ofte hvordan å fotografere nordlyset. Det er mindre vanskelig enn det virker. Enhver amatør som forbereder seg lit, kan ta vakre nordlys bilder og de trenger ingen store investeringer. Informasjonen her nede er for denne amatør. Erfare fotografer kjenner veien.
Og videre ...
Dersom du redigerer bilder etterpå på datamaskin eller vil gjøre det i framtiden, er det bedre å fotografere i RAW (med mange kameraer du kan velge å skyte i begge RAW og JPEG). Kameraet på 'auto' eller 'landskap' lager bare et JPG-bilde. Fordelen med en RAW-fil er at du etterpå kan tilpasse den mye bedre hvis nødvendig enn en JPG-fil. Med et program som Lightroom eller Photoshop (eller billigere alternativer) kan du enkelt justere eksponeringen litt. Hvis bildet har for mye 'støy', kan du fjerne det. Den høye iso-modus og lange lukkertider kan lett gi støy, stygge 'digitale støv'.
Noen mørke og uklare bilder på internettet er et bevis på at selv de dyreste objektiver og kameraer ikke garantere gode bilder. God forberedelsen og vite hva en gjør er det viktigste.
Det er logisk at du trenger varme klær hvis du skal skyte aurora. Også fulladede batterier er viktig, fordi hvis det er kaldt tommer de også raskere. Sørg for at du har en lommelykt med deg, men vær forsiktig at du ikke blender deg selv. Og hvis det uventet mislykkes med bildene, slut fotografering og bare nyte fenomenet.
Første gang jeg fotograferte nordlyset, hadde jeg ingen anelse om hvordan. Jeg hadde en Canon 40D, Canon EF 17-40mm f/4.0 L -objektiv og et stativ. Det lykkes ikke uten et stativ for å fotografere nordlyset, så det burde du ta med deg. Nordlyset var ganske sterk, og jeg bare snudde bryteren til posisjon 'landskap', slik at kameraet bestemmer alt - iso, blenderåpning og lukkertid - og blitsen kommer ikke opp. Jeg brukte autofokus på lysene i huset vårt og presset ned. Kameraet valgte iso 800, en blenderåpning på f/5,6 og en lukkerhastighet på 10 sekunder. Bildet var ikke så ille. Så enkelt det kan være.
I dag jeg gjøre det annerledes. Jeg bruker M-modus nå og bestemmer iso, blenderåpning og lukkerhastighet sjøl. Disse tre verdiene påvirker hverandre. Med en høyere iso kan du bruke en raskere lukkertid. Du kan vanligvis bruke den største blenderåpningen (så bruk det minste tallet) av linsen for å maksimere lyset. Faste verdier kan ikke gis fordi lysforhold varierer. En fullmåne på snø gir allerede mye lys. Der er svakt og sterkt nordlys. Noen ganger kommer nordlyset så tidlig at himmelen er fortsatt forholdsvis lett, at selv lave iso-verdier og relativt rask lukkertid er brukbar. På stedet må du foreta valg.
Men du må begynne med noe. Under en normal mørk natt, med en halv måne på snøen og moderate nordlys jeg starter ofte med iso 640 eller 800, blenderåpning f/4 eller f/2.8 og en lukkerhastighet på 15 sekunder. Se på skjermen på kameraet som bilder er god. Alle som forstår noe av histogrammet ser på det og prøver å forstå om bildet er riktig eksponert. Føl deg fri å bruke til 20 eller 30 sekunder hvis bildet er for mørkt, eller mindre naturligvis dersom bildet er for lys. Et bilde er bedre å være overeksponert (ikke for mye naturligvis) enn undereksponert. Hvis du trenger senere å redusere eksponeringen med hjelp av datamaskinen, får du mindre støy i bildet enn du trenger lit mer eksponering (se på slutt av artikkelen).
Fokusering er en annen historie. Autofokus (AF) på nordlyset gir ingen mening – det er aldri skarpe og beveger seg. Du trenger noe som står stille. Min første bildet gikk fint med autofokus fordi huset under nordlyset var tent. Men hvis du er i et tomt og mørkt landskapet med vage nordlys, er der ingenting å finne for en autofokus. Dette må gjøres manuelt (MF). De som har problemer met det, kan bruker lyset i et hus, en lysestolpe langt fram eller månen: bruk autofokus på det og skyv deretter knappen på objektivet direkte til MF, og flytt ikke fokusring etterpå. Det er et must for å skrue av UV-filteret fra objektivet, spesielt hvis kunstig lys eller månen kommer i bildet. Med filteret får du stygge lysflekker på bildet.
Ofte kan det være flott hvis du har noe på forgrunnen på bildet. Dette kan være alt – et hus, båt, tre -, men det er så viktig at det er skarp. Også bilder med nordlys er rett og slett stygg dersom alt er uskarp. Jeg pleier å bruke en lommelykt til å skinne på objektet som jeg vil ha skarp i fokus. Da bruker jeg autofokus for å fokusere på den lyse flekken, og jeg skyver linsen igjen raskt på MF og opprette en ny komposisjon.
Det er best å røre ikke kameraet på stativet når du tar et bilde fordi du kommer til å få en vibrasjon som forårsaker uskarphet. Du kan bruke en snorutløser og bruke 'bulb' i M-modus og bestemmer lukkerhastigheten sjøl. Hvem har ingen snorutløser, bruker timeren og en fast lukkertid fra kameraet i tilfelle en 40D går til 30 sekunder. Den svært seriøse fotografer skyte selv bare med speilen opp i et siste forsøk på å unngå vibrasjoner.
Alt dette leses som komplisert, men det er det ikke i praksis. Først du må utforsker kameraet ditt hjem. Før du går ut setter du kameraet til de ønskete innstillingene. Sett det allerede til 'landskap' eller 'automatisk'. Vil du prøve det beste ut av det, som jeg kan anbefale, setter du kameraet før avreise på M-modus, høy iso, din største blenderåpning (minste tallet), og velg de forhåndsinnstilte 10, 15 eller 20 sekunder. Hvis du søker innstillingene utenfor i mørket og kaldt for den første gang, har du definitivt mindre moro å oppleve nordlyset enn du ønsker.
Vi har hatt gjester i slutten av August med et kompaktkamera, som tok akseptable bilder av det første nordlyset. Bedre går det med et speilreflekskamera. Tilfeldigvis var min første kamera en Canon, men Nikon har også gode kameraer. Jeg startet med en Canon 40D, en veldig fin kamera, men med en Canon 1000D tror jeg at en kan få nesten samme resultat. Alle etterfølgere av disse typene gjør sikkert like bra.
Enda bedre, men dyrere, er de som kalles fullformat kameraer. De kan lett brukes på iso 1600 uten at det gir for mye støy i bildet. Canon 5D Mark II og Nikon D700 fikk alltid gode omdømmer i dette feltet. De har nå etterfølgere i form av Canon 6D og Canon 5D MKIII og Nikon D600 og Nikon D800. Derfor er der nå også gode men brukte 5D MKII's og D700's på markedet til priser som bringer disse super kameraer nærmere for mange. Det er ingenting galt med en brukt, men godt kameraet.
Etter min Canon 40D kjøpte jeg en Canon 5D MKII og var god fornøyd med nordlysbildene jeg fikk med den. Nå bruker jeg en Canon 6D (N). Den er kanskje lit bedre enn den 5D MKII for nordlyset, den har mindre støy fra iso 1600 og sikkert mindre farge støy, men den 5D MKII er fortsatt et fantastisk kamera for aurora borealis. Min Canon 1D Mark IV kommer i nærheten av denne 5D og gjør også en god jobb, kanskje sammen kvalitet. Fordi denne 1D4 har en 1.3x crop trenger en en bra vidvinkel objektivet på denne kamera, og det gjelder sikkert for en 1.6x crop som en 550D, 60D eller 7D.
Også min Canon 6D bruker jeg helst til iso 1600, men når nordlyset beveger seg fort og jeg vil ha mer detalj i lyset, går jeg opp til iso 3200 eller 6400 for å ha en raskere lukkerhastighet. Jeg har bilder med iso 12.800 som er heller ikke så dårlig med denne 6D.
Husk at nordlys på bilder ofte er enda vakrere enn du faktisk se. Det er en teknisk historie, men det kommer ned til er at sensoren i kameraet ofte fanger mer lys og fargene enn du kan se med øynene. Enkelte bilder har mer lilla som jeg så med det blotte øye. Derfor er turister av og till skuffet når de ser nordlyset for første gang: det er ikke alltid så flott som de så på bildene.
Se på bildene her oppe og les hvilke objektiver jeg har brukt. Det gir en lite inntrykk.
Et lyssterk vidvinkelobjektiv foretrekkes. Men igjen, du trenger ikke bare den dyreste linser for flotte bilder av nordlys. I lang tid min Canon EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 USM var min raskeste objektiv med f/3.5 maksimal blenderåpning. Og dette objektivet gjør det utmerket. Enda flere bilder har jeg tatt med min Canon EF 17-40mm L f/4 med den største blenderåpningen f/4 og også den har aldri skuffet meg.
Med de billige standard objektiver som blir levert med kameraet har jeg ingen erfaring. Men jeg er overbevist om at de er fullt i stand til å fange aurora borealis. Så lenge du eksponerer og fokuserer god, kan du med omtrent en Canon 1000D og en Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 sikkert ta bra bilder av nordlyset.
Jeg har byttet min Canon EF 17-40mm L f/4 mot en Canon EF 16-35mm F/4 L IS som er lit skarper igjen i hjørner. Også denne lins, sikker hvis brukt med en kamera som tåler høye iso, gir flotte resultater. Objektivet er også god brukbar på en 1.3x crop som en Canon 1D Mark IV eller annen crop kameraer.
Men selvfølgelig kan det alltid bedre og dyrere. Er du villig til å investere tungt, blir vidvinkel zoom objektiver mulig med maksimal blenderåpning på f/2.8 som Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, eller en fast linse eller 'prime' objektiv som Canon EF 24mm f/1.4 L II. Selv om disse objektiver endrer en stjerne i en komma og derfor er det også lit å klage over denne dyre linser.
De rimelige Samyang linser er en kjempe god alternativ. Disse linser har bare manuell fokus, men skarpheten er ikke mindre og noen ganger enda bedre enn de mye dyrere motstykker fra Canon og Nikon. Stjerner blir punkter og blir ikke komma. Jeg har en Samyang 14mm f/2.8. Det koster rundt 3000 kroner (jeg har kjøpt en bruk for halvparten) og jeg bruker den gjerne når nordlyset stå høy i himmelen. Ulempen er at denne linsen fokuserer utover uendelig, så det gjør fokusere litt vanskeligere. Men når du har funnet den rette posisjon på fokus skalaen får du skarpe bilder allerede fra blenderåpning f/2.8. En får mye bra glass for prisen.
Jeg elsker min Zeiss 21mm f/2.8 Distagon T * ZE som jeg har kjøpt brukt. Jeg er kjempe fornøyd med dette objektivet! Helt åpen på f/2.8, er det veldig skarp og viser ofte overraskende mange detaljer i det mørke landskapet. Også dette objektivet er bare med manuell fokus, AF er ikke på plass, men uendelig er virkelig uendelig og det gjør fokusere i mørket lett. Linsen gir vakre farger.
Canon 40D, iso 800, Canon EF 17-40mm f/4 L, 17mm, f/5.6, 10 sec.
Canon 40D, iso 640, Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5, 10mm, f/3.5, 10 sec.
Canon 5D MKII, iso 1250, Zeiss 21mm f/2.8 Distagon T* ZE, op f/2.8, 5 sec.
Canon 6D, iso 6400, Canon EF 16-35mm F/4 L IS, 16mm, f/4, 1 sec.
Hvilke objektiver for nordlys?
Canon 6D, iso 800, Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC, f/2.8, 8 sec.
Hvilket kamera for nordlys?
Canon 1D Mark IV, iso 1600.
Canon 5D Mark II, iso 3200.
Canon 6D, iso 1600.
Vi har hatt gjester i slutten av August med et kompaktkamera, som tok akseptable bilder av det første nordlyset. Bedre går det med et speilreflekskamera. Tilfeldigvis var min første kamera en Canon, men Nikon har også gode kameraer. Jeg startet med en Canon 40D, en veldig fin kamera, men med en Canon 1000D tror jeg at en kan få nesten samme resultat. Alle etterfølgere av disse typene gjør sikkert like bra.
Enda bedre, men dyrere, er de som kalles fullformat kameraer. De kan lett brukes på iso 1600 uten at det gir for mye støy i bildet. Canon 5D Mark II og Nikon D700 fikk alltid gode omdømmer i dette feltet. De har nå etterfølgere i form av Canon 6D og Canon 5D MKIII og Nikon D600 og Nikon D800. Derfor er der nå også gode men brukte 5D MKII's og D700's på markedet til priser som bringer disse super kameraer nærmere for mange. Det er ingenting galt med en brukt, men godt kameraet.
Etter min Canon 40D kjøpte jeg en Canon 5D MKII og var god fornøyd med nordlysbildene jeg fikk med den. Nå bruker jeg en Canon 6D (N). Den er kanskje lit bedre enn den 5D MKII for nordlyset, den har mindre støy fra iso 1600 og sikkert mindre farge støy, men den 5D MKII er fortsatt et fantastisk kamera for aurora borealis. Min Canon 1D Mark IV kommer i nærheten av denne 5D og gjør også en god jobb, kanskje sammen kvalitet. Fordi denne 1D4 har en 1.3x crop trenger en en bra vidvinkel objektivet på denne kamera, og det gjelder sikkert for en 1.6x crop som en 550D, 60D eller 7D.
Også min Canon 6D bruker jeg helst til iso 1600, men når nordlyset beveger seg fort og jeg vil ha mer detalj i lyset, går jeg opp til iso 3200 eller 6400 for å ha en raskere lukkerhastighet. Jeg har bilder med iso 12.800 som er heller ikke så dårlig med denne 6D.
Husk at nordlys på bilder ofte er enda vakrere enn du faktisk se. Det er en teknisk historie, men det kommer ned til er at sensoren i kameraet ofte fanger mer lys og fargene enn du kan se med øynene. Enkelte bilder har mer lilla som jeg så med det blotte øye. Derfor er turister av og till skuffet når de ser nordlyset for første gang: det er ikke alltid så flott som de så på bildene.
Se på bildene her oppe og les hvilke objektiver jeg har brukt. Det gir en lite inntrykk.
Et lyssterk vidvinkelobjektiv foretrekkes. Men igjen, du trenger ikke bare den dyreste linser for flotte bilder av nordlys. I lang tid min Canon EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 USM var min raskeste objektiv med f/3.5 maksimal blenderåpning. Og dette objektivet gjør det utmerket. Enda flere bilder har jeg tatt med min Canon EF 17-40mm L f/4 med den største blenderåpningen f/4 og også den har aldri skuffet meg.
Med de billige standard objektiver som blir levert med kameraet har jeg ingen erfaring. Men jeg er overbevist om at de er fullt i stand til å fange aurora borealis. Så lenge du eksponerer og fokuserer god, kan du med omtrent en Canon 1000D og en Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 sikkert ta bra bilder av nordlyset.
Jeg har byttet min Canon EF 17-40mm L f/4 mot en Canon EF 16-35mm F/4 L IS som er lit skarper igjen i hjørner. Også denne lins, sikker hvis brukt med en kamera som tåler høye iso, gir flotte resultater. Objektivet er også god brukbar på en 1.3x crop som en Canon 1D Mark IV eller annen crop kameraer.
Men selvfølgelig kan det alltid bedre og dyrere. Er du villig til å investere tungt, blir vidvinkel zoom objektiver mulig med maksimal blenderåpning på f/2.8 som Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, eller en fast linse eller 'prime' objektiv som Canon EF 24mm f/1.4 L II. Selv om disse objektiver endrer en stjerne i en komma og derfor er det også lit å klage over denne dyre linser.
De rimelige Samyang linser er en kjempe god alternativ. Disse linser har bare manuell fokus, men skarpheten er ikke mindre og noen ganger enda bedre enn de mye dyrere motstykker fra Canon og Nikon. Stjerner blir punkter og blir ikke komma. Jeg har en Samyang 14mm f/2.8. Det koster rundt 3000 kroner (jeg har kjøpt en bruk for halvparten) og jeg bruker den gjerne når nordlyset stå høy i himmelen. Ulempen er at denne linsen fokuserer utover uendelig, så det gjør fokusere litt vanskeligere. Men når du har funnet den rette posisjon på fokus skalaen får du skarpe bilder allerede fra blenderåpning f/2.8. En får mye bra glass for prisen.
Jeg elsker min Zeiss 21mm f/2.8 Distagon T * ZE som jeg har kjøpt brukt. Jeg er kjempe fornøyd med dette objektivet! Helt åpen på f/2.8, er det veldig skarp og viser ofte overraskende mange detaljer i det mørke landskapet. Også dette objektivet er bare med manuell fokus, AF er ikke på plass, men uendelig er virkelig uendelig og det gjør fokusere i mørket lett. Linsen gir vakre farger.
Canon 40D, iso 800, Canon EF 17-40mm f/4 L, 17mm, f/5.6, 10 sec.
Canon 40D, iso 640, Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5, 10mm, f/3.5, 10 sec.
Canon 5D MKII, iso 1250, Zeiss 21mm f/2.8 Distagon T* ZE, op f/2.8, 5 sec.
Canon 6D, iso 6400, Canon EF 16-35mm F/4 L IS, 16mm, f/4, 1 sec.
Hvilke objektiver for nordlys?
Canon 6D, iso 800, Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC, f/2.8, 8 sec.
Hvilket kamera for nordlys?
Canon 1D Mark IV, iso 1600.
Canon 5D Mark II, iso 3200.
Canon 6D, iso 1600.
Vi har hatt gjester i slutten av August med et kompaktkamera, som tok akseptable bilder av det første nordlyset. Bedre går det med et speilreflekskamera. Tilfeldigvis var min første kamera en Canon, men Nikon har også gode kameraer. Jeg startet med en Canon 40D, en veldig fin kamera, men med en Canon 1000D tror jeg at en kan få nesten samme resultat. Alle etterfølgere av disse typene gjør sikkert like bra.
Enda bedre, men dyrere, er de som kalles fullformat kameraer. De kan lett brukes på iso 1600 uten at det gir for mye støy i bildet. Canon 5D Mark II og Nikon D700 fikk alltid gode omdømmer i dette feltet. De har nå etterfølgere i form av Canon 6D og Canon 5D MKIII og Nikon D600 og Nikon D800. Derfor er der nå også gode men brukte 5D MKII's og D700's på markedet til priser som bringer disse super kameraer nærmere for mange. Det er ingenting galt med en brukt, men godt kameraet.
Etter min Canon 40D kjøpte jeg en Canon 5D MKII og var god fornøyd med nordlysbildene jeg fikk med den. Nå bruker jeg en Canon 6D (N). Den er kanskje lit bedre enn den 5D MKII for nordlyset, den har mindre støy fra iso 1600 og sikkert mindre farge støy, men den 5D MKII er fortsatt et fantastisk kamera for aurora borealis. Min Canon 1D Mark IV kommer i nærheten av denne 5D og gjør også en god jobb, kanskje sammen kvalitet. Fordi denne 1D4 har en 1.3x crop trenger en en bra vidvinkel objektivet på denne kamera, og det gjelder sikkert for en 1.6x crop som en 550D, 60D eller 7D.
Også min Canon 6D bruker jeg helst til iso 1600, men når nordlyset beveger seg fort og jeg vil ha mer detalj i lyset, går jeg opp til iso 3200 eller 6400 for å ha en raskere lukkerhastighet. Jeg har bilder med iso 12.800 som er heller ikke så dårlig med denne 6D.
Husk at nordlys på bilder ofte er enda vakrere enn du faktisk se. Det er en teknisk historie, men det kommer ned til er at sensoren i kameraet ofte fanger mer lys og fargene enn du kan se med øynene. Enkelte bilder har mer lilla som jeg så med det blotte øye. Derfor er turister av og till skuffet når de ser nordlyset for første gang: det er ikke alltid så flott som de så på bildene.
Se på bildene her oppe og les hvilke objektiver jeg har brukt. Det gir en lite inntrykk.
Et lyssterk vidvinkelobjektiv foretrekkes. Men igjen, du trenger ikke bare den dyreste linser for flotte bilder av nordlys. I lang tid min Canon EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 USM var min raskeste objektiv med f/3.5 maksimal blenderåpning. Og dette objektivet gjør det utmerket. Enda flere bilder har jeg tatt med min Canon EF 17-40mm L f/4 med den største blenderåpningen f/4 og også den har aldri skuffet meg.
Med de billige standard objektiver som blir levert med kameraet har jeg ingen erfaring. Men jeg er overbevist om at de er fullt i stand til å fange aurora borealis. Så lenge du eksponerer og fokuserer god, kan du med omtrent en Canon 1000D og en Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 sikkert ta bra bilder av nordlyset.
Jeg har byttet min Canon EF 17-40mm L f/4 mot en Canon EF 16-35mm F/4 L IS som er lit skarper igjen i hjørner. Også denne lins, sikker hvis brukt med en kamera som tåler høye iso, gir flotte resultater. Objektivet er også god brukbar på en 1.3x crop som en Canon 1D Mark IV eller annen crop kameraer.
Men selvfølgelig kan det alltid bedre og dyrere. Er du villig til å investere tungt, blir vidvinkel zoom objektiver mulig med maksimal blenderåpning på f/2.8 som Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, eller en fast linse eller 'prime' objektiv som Canon EF 24mm f/1.4 L II. Selv om disse objektiver endrer en stjerne i en komma og derfor er det også lit å klage over denne dyre linser.
De rimelige Samyang linser er en kjempe god alternativ. Disse linser har bare manuell fokus, men skarpheten er ikke mindre og noen ganger enda bedre enn de mye dyrere motstykker fra Canon og Nikon. Stjerner blir punkter og blir ikke komma. Jeg har en Samyang 14mm f/2.8. Det koster rundt 3000 kroner (jeg har kjøpt en bruk for halvparten) og jeg bruker den gjerne når nordlyset stå høy i himmelen. Ulempen er at denne linsen fokuserer utover uendelig, så det gjør fokusere litt vanskeligere. Men når du har funnet den rette posisjon på fokus skalaen får du skarpe bilder allerede fra blenderåpning f/2.8. En får mye bra glass for prisen.
Jeg elsker min Zeiss 21mm f/2.8 Distagon T * ZE som jeg har kjøpt brukt. Jeg er kjempe fornøyd med dette objektivet! Helt åpen på f/2.8, er det veldig skarp og viser ofte overraskende mange detaljer i det mørke landskapet. Også dette objektivet er bare med manuell fokus, AF er ikke på plass, men uendelig er virkelig uendelig og det gjør fokusere i mørket lett. Linsen gir vakre farger.
Canon 40D, iso 800, Canon EF 17-40mm f/4 L, 17mm, f/5.6, 10 sec.
Canon 40D, iso 640, Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5, 10mm, f/3.5, 10 sec.
Canon 5D MKII, iso 1250, Zeiss 21mm f/2.8 Distagon T* ZE, op f/2.8, 5 sec.
Canon 6D, iso 6400, Canon EF 16-35mm F/4 L IS, 16mm, f/4, 1 sec.
Hvilke objektiver for nordlys?
Canon 6D, iso 800, Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC, f/2.8, 8 sec.
Hvilket kamera for nordlys?
Canon 1D Mark IV, iso 1600.
Canon 5D Mark II, iso 3200.
Canon 6D, iso 1600.
Overnatting
I Lofoten er flere fine, koselig og rimelig campingplasser. Fri campering er også tillatt, men gjør det med anstendighet. Ikke stå direkte til hus, ikke etterlate søppel og avfall vann. Det er nok av muligheter til å gjøre en anstendig måte å bli kvitt av disse. Hvis du ikke finner de, bruk en campingplass for en natt.
Det finnes også hytter og rorbuer ofte i vakre steder.
I Lofoten er flere hoteller og feriehuser til leie, som vårt.
Bil
Alle som ønsker seg egen transport til relativt lav kostnad finner i Stamsund, Leknes og Svolvær bilutleie med bra biler som har kjørt mye kilometer. I vintermånedene, er disse bilene utstyrt med piggdekk. Lei av nyere og dyrere biler er alltid mulig.
Hurtigruten
De som oppholder seg i Lofoten og ønsker seg en tur med den berømte Hurtigruten (postbåt/cruiseskip som seiler kontinuerlig langs hele den norske kyst), har muligheter. Fra Svolvær i Lofoten er en buss til Stokmarknes i Vesterålen. Fra der seiler Hurtigruten en naturskjønn tur langs øyene og over havstrømmene tilbake til Svolvær.








